Pompejis ruiner topp i Italien

Ruinstaden Pompeji, som på några timmar ödelades av ett vulkanutbrott, är ett av Italiens största turistattraktioner. Platsen stod högst på listan i det omfattande veckoprogram som De Aktiva genomförde i början på oktober. Två timmars guidning i resterna av en högstående kultur berikade gruppens nyfikenhet. En perfekt avslutning på utflykten som givitvis även omfattade diverse sedvärdheter i närliggande Neapel.

Fullproppade med upplevelser och nya intryck kunde sedan sällskapet på 44 personer belåtna återvända hem. Inte minst tack vare det vackra vädret och mängder av kulinariska måltider som präglades av den inhemska kulturen. Vad var det då som också ingick? Capri förstås i Neapelbukten. Den intressanta guidningen på ön, där svenske läkaren Axel Munthe tillbringade  en stor del av sitt liv, avrundades med båt runt ön.

Apuliens vita stad Ostuni med lunch på en bondgård inledde besöket och fortsatte sedan till Aberobello och de spännande Trullihusen, en del på Unescos väldsarvslista. Middag vi havet utgjorde en av höjdpunkterna vid en heldag i baockstäderna Leece och Ortranto.

För att bo i grotta måste man nog vara lite speciell. I staden Matera var detta verklighet en bit in på 1950-talet. "Bostäderna" finns bevarade och tillhör sedvärdheterna. Liksom för övrigt en mozzarella-fabrik med gott om läckerheter som lät sig väl smaka.

Amalfikusten fångade också De Aktivas intresse. Limoncello-provning och båttur till Maiori ingick. Den starka drycken är en av många produkter i "stövellandet".

IMG_5375

Pompeji

IMG_5416

Pompeji med Vesuvius i bakgrunden

DSCN1413

Axel Munthe

IMG_5282

Båttur runt Capri

DSCN0977

Trullihusen

DSCN1151

Bo i grotta i staden Matera

IMG_20231006_121343

Dramatisk bussresa