Stora Sundby slott + Kalklinbanan 27 juli 2021
 
Sagoslottet i Stora Sundby väcker enbart tack vare sitt unika yttre människors nyfikenhet.
När det numera är fritt fram för gruppbesök var det närmast ofrånkomligt att erbjuda De Aktivas medlemmar möjligheten att få se den fascinerande byggnaden från insidan.
Drygt 40 tog chansen efter pandemi-flyttat datum och fick en inspirerande och initierad information vid rundvandring på drygt en timme den 27 juli. Guiden Linda Nordin fick en rungande applåd efter visningen. Stora Sundby slott har anor flera sekler tillbaka men fick sitt nuvarande utseende i mitten av 1800-talet med en riddarborg i Skottland som förebild. Ägarna har varit många och från olika familjer. Sedan lång tid tillbaka residerar Klingspor över domänerna och andra generationen, det vill säga Mauritz, har sin boning i byggnaden som omfattar 365 rum, ett för varje  dag på året!
Stora Sundby
IMG_4327
IMG_4323
 
Efter fika i Slottscaféet styrde större delen av sällskapet till Västermo för att spisa utomhus ur medhavd picknick-korg vid kalklinbanans museum.
Korgarna, som fraktade kalk från brottet i Forsby till anläggningen i Köping finns ju inte längre. Men minnet av en epokgörande skapelse bevaras av ett antal entusiaster som gärna tar emot besökare.
Två guider tillfredsställde behovet av information och frågorna haglade under visiten som tog nästan två timmar.
IMG_4373
IMG_4339
IMG_4364