Nalles betraktelser
 
 
Sanning, bluff, eller .....
 
Allt är inte alltid vad det synes vara.
Ett av mina favorituttryck när jag försöker trumfa in i omgivningen att vara skeptisk. Godtrogenhet är inte alltid en dygd.
För några veckor sedan hade Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning en stort uppslagen artikel om att det stals blommor från gravplatser från kyrkogårdar. "Avslöjandet" väckte åtskilligt med upprörda, djupt indignerade känslor och skapade, om inte läsarstorm, så i vart fall krusningar, insändare och livlig debatt på sociala medier.
"Hur kan människor...?"  "Finns det ingen respekt alls kvar längre ...?"
Och så vidare. Måste erkänna att även jag tyckte illa vara.
Samtidigt hyste jag visst tvivel. Några dagar senare visade det sig emellertid att det fanns en annan, och betydligt rimligare förklaring:
Hungriga djur hade varit i farten! Då lägrade sig givetvis också all ilska.
Erinrar mig i sammanhanget klädjätten HM:s synnerligen uppmärksammade reklamkampanj för underkläder för tio-femton år sedan. Inte så mycket för affischeringen på pelare runtom i landet som de mängder av upprörda känslor som ansågs komma från den så kallade allmänheten. Varenda tidning hade i flera veckor insändare om det olämpliga att visa lättklädda damer så offentligt.
Nu var det säkert inte så farligt som det verkade.
Mycket av det som basunerades ut, och underhöll debatten, kom från företagets egna anställda som fick färdigskrivna insändare att underteckna och skicka in! För att hålla diskussionerna vid liv.
I PR-syfte är allt tillåtet, även ojusta medel.
I det här fallet med lysande effekt. Kom också att tänka på hur Israel vid något tillfälle iscensatte en provokation mot sig själva för att rättfärdiga en hämndaktion mot Palestina. En sund levnadsregel: Man ska inte tro på allt, hur sant det än tycks vara.
 
Nalle Weinstock