Isiga viddar och arktisk kyla triggar polarfarare.
 
Att kunna inspireras av andra är ett mänskligt privilegium.
Med nya infallsvinklar på livet tågade 29 belåtna medlemmar I De Aktiva ut ur Contrast i Eskilstunas bibliotekshus tisdagkvällen den 27 oktober. I öronen klingade de kloka orden - särskilt viktiga i corona-tider: 
"Planera för framtiden, se fram mot något. Ha något att längta efter. Det lättar upp".
Föredragshållaren Hasse Andersson från Kungsör hade då trollbundit de närvarande med två av sina spännande utflykter, Nordpolen och Grönland, äventyr han med stark entusiasm redogjorde för i ord, illustrerat av ett omfattande bildmaterial.
Inga strapatser tycks vara omöjliga utmaningar för västmanlänningen som givetvis dokumenterar sina äventyr grundligt. Och sedan förmedlar dem med entusiasm till vetgiriga auditorium.
Många för de allra flesta okända fakta väckte häpnad.
Till exempel att ryssarna placerat en fast markering på havsbotten, fyra kilometer under ytan, för att det ska gå att lokalisera den exakta platsen för norra polen, vilket inte skulle vara möjligt annars då ismassorna är i ständig rörelse.
Dessutom information om inuiternas , liv - de vill inte kallas för eskimåer - och detaljer om hur de bor, försörjer sig och inte minst hur de sköter sina oumbärliga draghundar.
Ja, bara ett axplock ur föredraget som hade förtjänat lite större publik.
Att se positivt på tillvaron är en grundpelare för Andersson som samtidigt "predikar" vikten av att tänka och agera med ljusa visioner, hellre än att gå omkring och deppa.
Själv har han ständigt nya expeditioner i sikte