15/8 NALLES BETRAKTELSER
 
Det finns alldeles för många klantskallar i världen.
Som begår misstag man inte ens kunde drömma om.
För det mesta är det tokigheter som går att skratta åt eller ha överseende med.
Men så finns det vansinniga beslut som får förödande konsekvenser.
Vem minns inte "Kapten Ynkrygg", världens dom över Francesco Shettino" som styrde Costa Concordia på grund i Medelhavet och själv såg till att sätta sig i säkerhet då fartyget kapsejsade i stället för att göra sin plikt och rädda passagerarna. Av de ombordvarande omkom 37.
Det finns många exempel, några av de mest anmärkningsvärda och häpnadsväckande har samlats i en fascinerande utgåva vid namn Klavertramp.
Att beskriva i detalj är inte möjligt på kort utrymme men det är en läsvärd publikation och jag ger gärna några små glimtar.
Bland berättelserna finns till exempel:
x redogörelsen för hur ett ryskt passagerarplan utan anledning kraschade in i ett berg, ingen överlevde!
Utredningen visade då att piloten, som trodde att autopiloten var påkopplad, lät sin 16-årige son styra jumbojeten. Med påföljd att denne i stället rattade maskinen rakt in i döden.
x historien om hur det brinner en nästan evig eld under en kolstad på prärien i USA. Utan en tanke på säkerheten tuttade man på ett illegalt sopberg för att lösa ett problem. I stället uppstod ett gigantiskt. Elden spred sig nämligen ner i gruvgångarna och är utom all kontroll. Staden är utrymd sedan länge och man beräknar att det ska brinna under marken i minst 200 år ytterligare.
x det tragiska resultatet då en skräddare i Paris ville visa för invånarna hur hans fallskärms-uppfinning fungerade. Ett hopp från Eiffeltornet genomfördes men fallhöjden var för kort. Skärmen vecklades aldrig ut så utgången blev dödlig.
Sexton kapitel för den som vill "grotta ner".
I skuggan ter sig konungens hälsningsanförande i Arboga - "Käre örebroare" - som en ren bagatell.
NALLE WEINSTOCK