18/7 NALLES BETRAKTELSER

 

Känn den omfamnande värmen.
När Lill Lindfors i den svenska översättningen av "You are the sunshine of my life" klämmer i med: Du är mitt innerstas pullower.
Det är helt underbart med musik. Som blir ännu bättre med fantastiska texter, strofer med mening och innehåll som väcker eftertanke. Långt från banaliteter och schlager-rim på hjärta och smärta.
Lill Lindfors är ett gott exempel och just den ovan återgivna raden är bara ett av hennes otaliga guldkorn, "smaka" gärna en gång till och använd fantasin. Kärlek kan uttryckas på många sätt.
 
Gotland har fostrat ett helt knippe underhållare, två av de mer eftertänksamma kvinnliga är Josefin Nilsson från Ainbusk Singers och Susanne Alfvengren. Med texter som slår an många strängar i kropp och själ. Tänk bara på Josefins: Älska mig för den jag är ...
Susanne Alfvengren hade sin storhetstid före sekelskiftet men ett par strofer har trängt in i min hjärna och hjärta för evigt. En med vemod, en mer positiv. Vi tar den sorgsammare först som dock innehåller mycket klokskap: Det är bättre med ensam ensamhet än ensamhet när man är två.
......

Det andra citatet är ljusare, en uppmaning att ALDRIG tveka: Jag är hellre ledsen för något jag gjort än för något som aldrig blev av. Musikvärlden formligen vimlar av djupare uttryck för den som letar men även mer skämtsamma som går att ta med sig. Av mer allvarlig art är Erna Tauros komposition Höstvisa med text av Mumintrollets skapare Tove Jansson. Strofen: Skynda dig älska, skynda dig älska, dagarna mörkna minut för minut, är och förblir svårslagen. Ett mellanting av svart humor med kontrast hittar man i Mikael Wiehes version av Titanic där en makalöst härlig text avslutas på följande vis: Vi går till botten där vi står men flaggan den går i topp. Se´n gillar jag också Bengt Sändhs: Nu är den förbannade sommar´n här, en obeskrivlig plåga. Njutbar till tusen, gåshud när han sjunger "Det doftar av maskros och tjära, vad mer kan Carl-Anton begära?

NALLE WEINSTOCK

P.S. Glömde en favorit, slutklämmen i Gabriellas sång (Helen Sjöholm): Jag vill känna att jag levt mitt liv.

Hoppas ni tar vara på tillvaron! D.S.