11/7 NALLES BETRAKTELSER

Att sätta mig själv i fokus har aldrig varit något självändamål. Ändå har det vid några enstaka tillfällen hänt att jag gett upphov till tidningsrubriker, oftast i idrottsliga sammanhang.Den mest dramatiska handlade emellertid inte om sport:

 

"Sjuåring räddade sin bror från att drunkna"

(Från Falu-Kuriren i juli 1957).

Vid lek på en förtöjd flotte föll då icke simkunnige lillebror i Dalälven intill Leksandsbron. I sista ögonblicket lyckades jag få tag i honom innan han flöt ut i strömfåran och få upp honom ur vattnet. Pappa, som var lokalredaktör på den lokala tidningen, tyckte att det hjältedådet skulle uppmärksammas och så blev det. Sanningen om vad som hänt var inte lika gloriös. Vi bar på en hemlighet som gnagde samvetet, vi visste ju båda att hjälteaktionen stämde men inte att jag av ren elakhet knuffat i honom först. Efter ett halvsekel fick föräldrarna veta.

"Isen bar inte Nalle åkte hem"

(Från Eskilstuna-Kuriren i mars 1974).

Under min sörmländska ishockeykarriär hann jag med två säsonger i IFK Mariefred, hemmamatcherna för det mesta förlagda till uterinken i Åker. Så även denna gång, laget mötte Tveta i en betydelselös division III-fight i gassande sol. Underlaget var därefter, mesost-aktigt, och nätt och jämt åkbart, i vart fall för en tungviktare. Jag ansåg att skaderisken var för stor och valde impulsivt att avbryta "parodin" efter första perioden och i stället återvända till tryggare mark. Tidningens reporter på plats tyckte att agerandet var lite udda och vinklade texten därefter. 

Matchen då? Slutade 4-4 och alla spelare klarade sig oskadda.

 

"Nalle Weinstock hjälte på två fronter"

(Från Eskilstuna-Kuriren i december 1970).

Sju spalter behövdes för den rubriken som jag förstås är mest stolt över. "Slagpåsen" Linden mötte på Isstadion i Eskilstuna dåvarande topplaget Boro/Landsbro i division två och skulle inte ha en chans.  Under inträffar dock understundom och 2-1-segern var en jätteskräll. Jag hade det stora nöjet att bidra aktivt på två sätt: Dels sköt jag båda målen, dels mer eller mindre punktmarkerade jag deras landslagsaktuelle center Arne Johansson som aldrig fick tillfälle att briljera. Ett härligt minne, väl bevarat i min gamla slitna urklippsbok.

Dagen efter utsåg "Kurren" mig till "Veckans lirare" och så blev det en halvsida till i blaskan.

NALLE WEINSTOCK

NALLE HJÄLTE