Lyckad sommartur med bonus i Dalom
 
De Aktiva genomförde dagarna efter midsommar en synnerligen innehålls- och lärorik tvådagarstripp till Dalarna med stopp vid spännande sevärdheter runt Siljan.
Mest fascinerande var tveklöst andra dagens guidning i Dalhalla under ledning av den kunnige, underhållande och djupt engagerande Per Mårthans. Som till och med briljerade med en kort sångsnutt utan ackompanjemang för att demonstrera den obeskrivliga akustiken i kalkbrottet. Där ju världsstjärnorna står i kö för att få uppträda i ett unikt forum.
Ett specialinslag i Tällberg rönte också stort intresse. Roddklubben Nygrannen tog emot sällskapet och demonstrerade kyrkbåtar och berättade om flytetygets historia.
Programmet i övrigt bestod av guidade turer på Hildasholm och Alfvéngården i Leksand samt på Zorngården i Mora där besök även ingick på det intilliggande muséet där utställningen Zorn/Carl Larsson utgjorde något av en clou.
Dalahästtillverkningen i Nusnäs var förstås obligatorisk medan den på grund av vädret rumphuggna hantverksmässan i Tällberg blev en mindre besvikelse.
Övernattningen skedde hos gästvänliga familjen Backlund på deras gemytliga pensionat i Vikarbyn utanför Rättvik.
Som reseledare fungerade Nalle Weinstock som hade en hel smått och gott att delge sina passagerare. Bland annat bjöds dessa på ett antal hemsnickrade limerickar med rim på orter som passerades. 
Tråkigt nog gick inte all information att förmedla på grund av bussmikrofonen var ur funktion  inte reparerats. Dessutom var det trubbel med luftkonditioneringen.
Däremot var det inget fel på humöret hos deltagarna som vid två tillfällen fick stifta bekantskap med numera avlidne musikprofilen Evert Sandin, och då framför allt hans ekivoka visa på Vikarbymål: Stjinnbracka mä lucku".
Matuppehåll gjordes för förnämliga luncher på konditori Siljan i Leksand och restaurang Moraklockan i Färnäs. Gemensam kvällsmåltid intogs i Rättvik men som bonus för allt busskrångel bjöd föreningen på fikastund i Mora samt hamburgare i Hedemora på hemvägen.