NALLES BETRAKTELSER 9 maj
 
Folkmusik är en viktig hörnsten i svenskt nöjesliv även om skillnaderna är stora rent geografiskt.
I framför allt Värmland, Dalarna, Hälsingland och Ångermanland lever traditionen att samlas till så kallad stämma vidare med oförminskad takt sedan åtskilliga sommarår tillbaka.
Under några intensiva månader hålls stora sammankomster i en lång radda av mindre orter och lockar hundratusentals spelemän och besökare till festligheter som är svåra att beskriva. Men som kan sammanfattas med ett enda positivt ord: Glädje.
Att uppskatta fiolspel underlättar. Dock inte absolut nödvändigt. Dansmusik och uppträdande är också programpunkter och arrangemangen är en upplevelse utöver det vanliga, den som inte gästat en spelmansstämma har gått miste om en företeelse som sitter djupt rotad i den svenska musiksjälen.
Möten med positiva människor i en inspirerande miljö är ALLTID inspirerande.
Några mil nordost om Rättvik vid Siljan ligger Bingsjö, en halvsömnig liten byhåla där inte mycket händer. En gång om året lever emellertid bygden upp, samlingen kring bygdens stolthet - stämman - första onsdagen i juli aktiverar hela orten. Just nu planeras och laddas för 50-årsjubileum och då tänker man bjuda på något alldeles extra. 
Och förstås hålla tummarna hårt för att vädergudarna är med, regn och rusk är förödande.
Varför gör jag nu PR?
Av två anledningar. 
Dels är jag numera en liten del i evenemanget som ideellt arbetande försäljare av dryck under ett av kvällspassen, dels för att upplevelsen är unik. Och oförglömlig!
Varför inte prova en spelmansstämma någon gång?
 
NALLE WEINSTOCK