NALLES BETRAKTELSER 2 maj
 
Fyra guldkorn: 

Uppbär kanske snittlön? Sex bokstäver.

Bovaktigt utseende? 14 bokstäver.

Har bödel? Elva bokstäver.

Kan honung ha? Sex bokstäver,

Klura gärna. Svaren längst ner efter signaturen.

Bland mycket annat är jag en inbiten korsordslösare. Minst ett om dagen för att hålla hjärnan i trim.

Självfallet finns det då gåtor som etsar sig fast och ger mig vällustiga rysningar längs ryggraden varje gång jag tänker på dem.

De fyra ovanstående till exempel, man måste tänka långt utanför sitt invanda mönster för att lösa, men givetvis också ha hjälpbokstäver. Om någon klarar två svar utan är det en prestation, tre briljant och fyra genibetonat utan fusk.

Så kallade ifyllnadsövningar är inget för mig, det måste vara hög svårighetsgrad för att utmana. Den absoluta favoriten är Owes specialkryss, en avancerad specialvariant i Hemmets Journal. Rätta svaren måste innehålla minst två av i rutmönstret fyra givna bokstäver och man måste dels lösa rätt, dels finna rätt plats för orden. Mycket fyndigt, tyvärr bara i vart fjärde nummer.

Fredags- och lördagskryssen i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheters fyrstjärniga på söndagar går inte heller av för hackor.

Roligast är det om man kan fixa korsorden helt på egen hand utan att ta hjälp av dator eller mobilen. Ibland är det dock alldeles förskräckligt omöjligt och då är det bara att "krypa till korset", ofyllda rutor? Glöm det!

Hjälp finns nästan alltid att få. 99 gånger av 100 slår man bara in ledtråden på Google följt av webbkryss och får fram korrekt lösning.  Lätt som en plätt ...

Fast det är å andra sidan bara en yttersta åtgärd.

Klurat klart?

Rätta svaren kommer.

NALLE WEINSTOCK

 

 

 

Kirurg.

Skurkfysionomi.

Avdagatagit.

Bismak.