NALLES BETRAKTELSER 4 april 2019
 
En bra tidningsrubrik lockar alltid till läsning.
Jag har jobbat som journalist i mer än 50 år och även om jag aldrig varit så fiffig som många, många andra inom media-yrket minns jag ändå några godbitar.
Fyra av dem har etsat sig fast och jag delger dem gärna för att avrunda med två kanonrubriker, publicerade av andra och i andra publikationer.
Mina guldkorn först. Håll till godo.
 
SLÄCKT LAMPA TÄNDE ZORRO
Speedwaydrama på Snälltorpet, vilka Smederna mötte minns jag inte. Längst ut bakom starttejpen Magnus "Zorro" Zetterström. Fokuserad på en lampa som skulle bli grön för start men som förblev svart. Hemmaföraren stod kvar akterseglad, närmast sjövild för att heatet inte vinkades av. Protesterna emellertid lönlösa.
Adrenalinet sprutade bildlikt talat ur öronen, Zorro var inte ens kontaktbar. Dock revanschsugen till tusen och sedan visade han ingen pardon. Historien slutade i dur efter fem raka heatsegrar och rubriken inte speciellt svårfunnen.
 
ISPRINSESSA LJUSDROTTNING
Vid en kort sejour på Gefle Dagblad hade jag i uppgift att bevaka en uppvisning i konståkning. Fotografen tog en kanonbild på skridskoförsedd Lucia och efter lite spånande hittade vi en fyndig "överskrift".
 
I VERDANDI SAMSAS VÄRLDEN
Ett ungdomslag i fotbollsklubben Verdandi innehöll 18 spelare och det mest uppseendeväckande var att de representerade 13 olika nationaliteter. En lagbild togs av Eskilstuna-Kurirens fotograf och sedan illustrerade vi med pilar från grabbarna till en flagga från deras ursprungsland. Meningen var att tävla med reportage och bild men så blev det inte tyvärr.
 
LÅT DÖDEN BLI EN NATURLIG DEL AV LIVET
I en intervju med Mälarsjukhusets dåvarande präst Sten Elmberg kom vi ofrånkomligt in på djupare ämnen och i sin yrkesroll försökte Sten att så ofta han kunde att avdramatisera det ofrånkomliga. Han ansåg att det inte fanns någon mening med att oroa sig för något man ändå inte kan göra något åt utan i stället bara stillsamt acceptera. Vi var helt överens om den dubbelbottnade rubriksättningen som fick stor genomslagskraft.
 
STUPFULL STUPFÖLL
Från Jönköpings-Posten för flera decennier sedan. Man ska egentligen inte skämta om allvarliga ting men texten blev en av de mest lästa den dagen. Olycksskildringen handlade om en kraftigt berusad man som i fyllan och villan trillade ner för ett högt berg i Gränna och dog. 
 
SVART HJÄRTA LIKA RÖTT SOM VITT
I Sydafrika genomförde legendariske läkaren Christiaan Barnard den första hjärttransplantationen 1967. Den blev uppmärksammad över hela världen och minst sagt kontroversiell under apartheid-regimens tidsepok. Anledningen var givetvis att det livsviktiga organet som fick byta kropp till en vit människa kom från en nyss avliden svart. Expressen fick med hela den sensationella historien i sex ord på löpsedel och förstasida. Operationen gick bra men patienten dog efter 18 dagar. Rubriken en klassiker.
Nalle Weinstock