NALLES BETRAKTELSER 14 mars 2019
 
Ett gott skratt förlänger livet påstås det som bekant.
I så fall är det lätt som en plätt att bli odödlig.
Stämmer påståendet, som självfallet är omöjligt att bevisa, kan alla, som gillar humor i allmänhet och gycklargruppen 123 Schtunk i synnerhet, åtminstone tillgodoräkna sig ett antal bonusår och för varje bevistad föreställning öka på sin livslängd.
Har man det minsta sinne för galen, absurd teater fylld av upptåg och improvisation så är det svårt att hitta något roligare. Däremot betydligt enklare att bli beroende. Fast det gäller ju inte humorlösa förstås ...
Schtunk-fantasternas skara bara växer och hur jag började ingå i den gruppen är värd ett kapitel för sig. 
Så här gick det till för sex, sju år sedan:
I stort sett varje termin har jag och sambon abonnemang på Eskilstuna Teater. I det då aktuella utbudet ingick Hamlet en kylig decemberfredag. Då vi båda var trötta efter en veckas slit och med lockande ishockey-match på tv. 
I det läget kändes ett tungt drama inte helt lockande. Efter mycket velande hit och dit bestämde vi oss i alla fall till sist, ingen av oss hade sett en Shakespeare-pjäs.
Då hade vi inte en susning om att vi skulle få en överraskning och glädjekick som överträffat det mesta. Vi hade inte fattat att stycket presenterades av 123 Schtunk eller vad det var för figurer. Men sedan var vi definitivt fast. Nästan så att vi kommer på oss med att skratta än ...
Åskådarstolarna gungade av glädjeutbrott i närmare två timmar med ett undantag: Paret framför oss. 
De hade förmodligen förväntat sig en genomseriös klassisk pjäs och drog inte en gång på munnen! I stället hämtade de ut sina kläder i garderoben i första pausen och traskade hem!
I början av februari ansträngde jag mig för att ge De Aktivas medlemmar möjlighet att ta del av den galna trions vansinniga föreställning av Ett urtaget hjärta i Västerås. Vi blev tyvärr långt ifrån en full buss, totalt bara 13 tappra. För nästan hela gänget var det premiär. Vad jag kan summera blev ingen besviken. Men får ni chansen någon gång kan jag varmt rekommendera, Schtunkarna kommer förmodligen till Eskilstuna redan nästa teatersäsong!
Och lite då och då "i krokarna". 
För vem vill ändå inte leva lite längre?
Nalle Weinstock