Föreningen De Aktiva i satsade på kultur i kubik för sina medlemmar den 21 april.

Då avverkade 17 nyfikna tre spännande muséer i Stockholm under en bussutflykt på närmare ett halvt dygn.

Trippen inleddes och avslutades i Tumba med två besök, däremellan genomkorsade gruppen Historiska på Narvavägen där givetvis det  magnifika Guldrummet tilldrog sig det största intresset. Det omfattar runt 3 000 olika föremål som hittats på olika fyndplatser runtom i Sverige och är en formidabel kulturskatt. På restaurang Rosengården avnjöts en delikat lunch.

Första stoppet gjordes vid World of Classics, där amerikanska veteranbilar från 1950- och 60-talen är det stora dragplåstret och bildar en imponerande helhet med nostalgiska prylar som jukeboxar, enarmade banditer, flipperspel, bensinpumpar med mera från förr.

Innan hemfärd avslutades det givande programmet på Tumba bruks pappersmuseum där en timslång tur med guide genomfördes och deltagarna fick en inblick i hur sedelpapper framställs och lite grand om den svenska valutans historia. På plats att känna tyngden av fanns som kuriosa ett mynt med vikten 19,1 kilo!

Vad få visste var informationen om att Tumba Bruk, i full verksamhet ännu efter 263 år, i dag producerar sedelpapper åt totalt 50 länder. Lika överraskande knappast guidens svar på om det ständigt i världen, och med alla valutor, görs ansträngningar att förfalska.