Unika gorillor i linsfokus
 
Föreningen De Aktiva erbjöd sina medlemmar en inblick i de unika och fascinerande  bergsgorillornas liv den 12 november. Den kolossalt engagerande och uppskattade föreläsningen lockade 37 personer till Seniorcentrum och det var en storbelåten skara som efter två timmar vandrade hemåt.
Givetvis var det entusiasten Rolf Agnestrand som höll i tåtarna, berättade om sig själv och de fantastiska djuren som enbart existerar i och kring Virungabergen i norra Rwanda. På programmet stod även två filmer.
Flockarna på tillsammans cirka 1 200 individer lockar turister från hela världen och det stora intresset bidrar starkt till det lilla afrikanska landets stigande välmåga och inkomsterna är en förutsättning för att skapa ett gediget skydd för gorillorna som sakta men säkert - glädjande nog - ökar i antal.
I små grupper får utländska gäster - under vissa strapatser - ta sig fram till apornas rike och på nära håll se hur de orädda primaterna tillbringar sin vardag.
Eskilstunabon Rolf Agnestrand har under årens lopp varit med och arrangerat ett otal nyfikna i det omfattande området och upplevt närhet till gorillorna vid ett 50-tal tillfällen. Men trots att populationen ökar är framtiden oviss, främst på grund av inavel, och det är en stor utmaning för djurskyddare och staten Rwanda att om möjligt finna en lösning.
I en frågerik paus serverades fika och som "extra krydda" bjöd föreningen, till allmän uppskattning,  på skumtomtar.