Berlin 2 till 5 oktober 2018
 
De Aktiva genomförde i första oktoberveckan en spännande, lärorik och gemenskapsgivande resa till Berlin. 25 medlemmar deltog med stort intresse och samtliga kom också hem lyckligt även om en "lyckades" försvinna under ett av studiebesöken, lätt gjort i en storstad och folkmyller. Personen i fråga spårades dock - mobiltelefoner är ovärderliga - men fick sedan ta egen taxi till det inbokade hotellet.
Ett späckat program, som gav mängder av intryck, genomfördes innehållande både kultur, historia samt vidrigheter förknippade med andra världskriget och efterföljande händelser.
Hela upplägget hade utarbetats av reseledaren Nalle Weinstock och iordningställts av hans dotter Eva-Lena, sedan flera år tillbaka licensierad guide i den tyska huvudstaden och som under merparten av vistelsen berättade, visade och på ett lättillgängligt sätt spred information om både stort som smått.
Avresa skedde från Eskilstuna den närmast okristliga tidpunkten 04.30 tisdagen den andra. Hemkomst sedan runt klockan 02.00 natten mot lördagen efter ett intensiva och komprimerade dagsprogram. Som innehöll bland annat:
På den ljusa sidan: Potsdam med slottsparken där Sans Soucci är praktpärlan + den maffiga julbutiken i flera våningar som har öppet året om +  fladdermusgrottan på Zitadelle Spandau.
I Potsdam, några mil utanför Berlins centrum, besöktes även slottet Cecilienhof där segermakterna träffades efter Tysklands fall 1945 för att diskutera landets och den blivande huvudstadens delning.
På mörkare sidan: Koncentrationslägret Sachsenhausen, som inte lämnar någon oberörd, Stasifängelset, det judiska minnesmärket, Berlinmuren och stadens delning, människors misslyckade flyktförsök och ett antal övriga skeenden, väl visade och framförda av kunnig guide under ett par stadsrundturer med buss.
Några av deltagarna botaniserade på egen hand och besökte bland annat Tårarnas Palats. tv-tornet på Alexanderplatz med lysande utsikt och en närliggande Oktoberfest där det tyska ölet givetvis skummade i krusen.
 
Vid pennan: Nalle Weinstock.

Fotoalbum

Fotoalbum

Koncentrationslägret SachsenhausenKoncentrationslägret SachsenhausenKoncentrationslägret SachsenhausenKoncentrationslägret SachsenhausenSlottet Cecilienhof där Tyskland delades upp efter krigsslutet
Slottet Cecilienhof där Tyskland delades upp efter krigsslutetBerlins olympiastadion från 1936Pampiga slottet i PostdamPampiga slottet i PostdamBerlinmuren som fanns mellan 1961 - 1989
Berlinmuren som fanns mellan 1961 - 1989Ett konstverk som symbolisera svårigheten att förena öst med västSynliga minnen från krigetEn förstörd judisk kyrkogårdBarockkyrkan Sofia
Barockkatedralen Berliner DomBerliner Fernsehturm 368 meter högt9Det judiska minnesmärketBrandenburger Tor
Brandenburger TorBrandenburger TorEn trevlig gubbe i ÖstberlinKaiser-Wilhelms minneskyrka. Kaiser-Wilhelms minneskyrka.
Här kan du köpa julsaker hela året.